עד לא מכבר גידול הידרו היה פרקטיקה רווחת בעיקר בקרב 2 מגזרים – חקלאים בעלי חוות גדולות ומגדלי קנאביס פרטיים.
בניגוד למה שנהוג לחשוב, גינון הידרופוני הוא לא עניין לחובבנים. הוא מבוסס על מדע ומדידות הרבה יותר משהוא מבוסס על ניסוי וטעייה. גידול הידרו אמנם לא דורש מאיתנו להשקיע שעות בניכוש עשבים, השקיה, הדברה וטיפוח אך הוא בהחלט דורש מהמגדל תשומת לב.
בשנים האחרונות משהו חדש מתחיל. יותר אנשים פרטיים מכניסים מערכות הידרופוניות לביתם ויוצרים לעצמם גינה פרטית לגידול תבלינים, צמחים ופרחים. הם רוכשים מערכות הידרופוניות מתקדמות שכוללות נורות לד, מערכת השקיה אוטומטית ועוד, ומגדלים את האוכל שלהם – בעצמם.
למה עכשיו דווקא?
למה לא?
הפוטנציאל של גידולי הידרו הוא אדיר. אפשר לגדל בשיטה זו אוכל ממש בתוך הבית, מבלי לעשות יותר מדי בלגן בבית ובאזור מאוד מוגבל. ואם יוצרים סביבת גידול טובה אפשר לגדל כמעט כל דבר לאורך כל ימות השנה. בעוד שבגידול באדמה, בחוץ, אנחנו יכולים לגדל צמחים רק בעונה הייעודית שלהם.
איך אנחנו יודעים שגידולי הידרו הפכו פופולריים עכשיו?
מאוד פשוט לדעת היום מה נחשב ל"אין" ומה "אאוט". אפשר כבר לראות את הטרנד באינסטגרם – שם אנשים חולקים טיפים ועצות וגם שואלים שאלות ומקבלים תשובות בנושא גידולים הידרופוניים.
ואם זה לא משכנע אתכם אז אולי כדאי לכם לעשות סיבוב בחנויות. מותגים כגון פיליפס ורשתות כמו איקאה מציעים היום מוצרים מיוחדים לחקלאים ההידרופוניים הביתיים החדשים. ואם לא די בכך, אז בישראל יש חנויות מיוחדות, ממשיות או מקוונות, שמתמחות בגידול הידרו והן מציעות One stop shop למגדלים מתחילים וחובבנים ממש כמו גם לגננים הידרופוניים מנוסים וותיקים.
בחו"ל קוראים לזה Urban Farming
מעבר לים, בחו"ל, הם קוראים לזה חקלאות אורבנית (Urban Farming), היא נכנסה לבתים פרטיים ועכשיו גם למיזמים ציבוריים ומסחריים רחבי היקף.
- הסינים, למשל, גילו שהרבה יותר זול ומשתלם לגדל ירקות ופירות בשיטה ההידרופונית והחלו לגדל ירקות ופירות על גג בן 150 מטרים מרובעים!!!! בעיר גואנגג'ואו, בדרום סין. הם כנראה קראו את הכתבה שפורסמה במגזין "Agronomy for Sustainable Development" בה דווח כי מערכות הידרופוניות יכולות לא רק להביא לאספקה רציפה ומתמדת של ירקות ופירות כי אם גם להוריד את מחיריהם באופן משמעותי.
- באנגליה גם התחילו להבין שמשהו קורה והשיקו פרויקט ניסוי ממש על גדות נהר התמזה. על מזח לצד הנהר החלו לחקור את העקרונות ההידרופוניים, במטרה לייצר אבטיפוס חקלאי, טכנולוגי וחברתי למה שהם מכנים חקלאות עירונית.
- בוונקובר שבקנדה החקלאות האורבנית כבר חוללה מהפכה וכעת תושבי העיר שמו להם למטרה להפוך את העיר להכי ירוקה בעולם עד ניתן למצוא שם בקלות חוות, גגות וחממות הידרופוניות ברחבי העיר וגם בתוך בתים פרטיים.
- בצפון אוסטרליה גם אפשר לפגוש בחממות ומיזמים הידרופוניים שנועדו לספק לתושבים המקומיים ירקות ופירות טריים לאורך כל השנה.
ניתן לומר בוודאות שגידול הידרו הפך לעובדה בשטח, והסקטור הפרטי אחראי לכך במידה רבה. ההבנה שכל אחד יכול לגדל לעצמו בעצמו את האוכל הביאה לפריחה בענף ההידרופוני וכאשר הסקטור המסחרי זיהה את הפוטנציאל הענק שגלום בסוג כזה של חקלאות – הוא הצטרף לחגיגה.